Triggerpoint-therapie

Triggerpoints zijn kleine verkrampingen – “spierknopen” – die aanvoelen als een pijnlijke verhardingen niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI / CANS.

Triggerpoint-therapie is een massagetechniek waarbij druk uitgeoefend wordt op de verkrampte plekjes in de spieren. Hierdoor worden de triggerpoints losgemaakt, kan de pijn worden verlicht en kunnen de functies van de aangedane lichaamsdelen weer verbeteren.

Door triggerpoint-therapie kunnen onder andere (pijn)klachten worden behandeld zoals:

Hoofdpijn Gewrichtspijnen
Migraine Frozen shoulder
Pijn in nek en kaak Slijmbeursontsteking
Oorpijn Rugklachten
Schouder- en nekpijn Beperkte bewegelijkheid
RSI / CANS Wiplash
Duizeligheid Stijfheid
Aangezichtspijn Evenwichtsstoornissen
• Gevoelloosheid, tintelingen en overgevoeligheid van bepaalde lichaamsdelen.

De pijn kan ontstaan door over- of onderbelasting van een spier bijvoorbeeld door:

Stress en / of emotionele spanning
Afwijkende of verkeerde lichaamshouding
Repeterende bewegingen
Verwondingen (bijv. door een injectie, een fractuur, een valpartij of een botsing)
Zware lichamelijke inspanning (sporten of zwaar tillen)

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf, de klacht ligt dus niet altijd op dezelfdeplaats als de pijn. Veel klachten kunnen door triggerpoint-therapie in een paar behandelingen worden opgelost en zelfs chronische klachten kunnen binnen korte tijd een aanzienlijke verbetering laten zien

Triggerpoint-therapie is een wetenschappelijk onderbouwde en in de praktijk aangetoonde methode om pijnklachten effectief te verminderen en/of op te lossen.

Een triggerpoint kan tegen een zenuw aandrukken en de bekende uitstralende pijn veroorzaken. Als triggerpoints te lang bestaan wordt de functie van de spier en dus de belastbaarheid minder. De omliggende zenuwbanen worden beïnvloed en andere spieren moeten het werk overnemen. De pijn in de uitstralingsgebieden wordt dan erger.

Gelukkig vertonen triggerpoints voorspelbare symptomen. Deze zijn goed te traceren en te behandelen. Naast de therapeutische behandeling in onze praktijk maken ook oefeningen thuis onderdeel uit van de Triggerpoint-therapie.

Deze oefeningen kosten slechts enkele minuten per dag, ze zijn eenvoudig te leren en makkelijk thuis toe te passen – zelfs bij rugklachten. Hiermee kunt u zelf een bijdrage leveren aan het herwinnen van uw gezondheid. Door de therapieneemt het lichaamsbewustzijn toe waardoor herstel vlotter verloopt.