Shiatsu

Shiatsu is als massagetherapie een tak van de traditionele oosterse geneeskunde.
In Japan maakt Shiatsu onderdeel uit van de reguliere gezondheidszorg. Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’ in het Japans. (Shi is het Japanse woord voor vinger en Atsu betekent druk).

Shiatsu massagetherapie reguleert de werking van het zenuwstelsel, verhoogt de weerstand van hetlichaam tegen ziekte, verbetert de bloedcirculatie en versoepelt het lichaam.
Shiatsu is gebaseerd op aanraking van en druk op tsubo’s (bepaalde drukpunten op het lichaam) en meridianen (energiebanen verbonden met de organen). De therapeut gebruikt daarbij enkel zijn of haar eigenlichaam: handen, duimen en ellebogen.
Tevens signaleert Shiatsu massage bestaande problemenen heeft daarnaast een preventieve werking. Shiatsu beperkt zich zeker niet uitsluitend tot massage: er wordt gezocht naar onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen.

Shiatsu behandelingen hebben een helende werking en geven verlichting bij:

Rugpijn Allergieën
Nek- en schouderklachten Maag- en darmklachten
Tennisarm, RSI / CANS Spastische darmen
Whiplash Stressgerelateerde klachten
Hoofdpijn Algemene vermoeidheid
Migraine Astma
Arthritis Menstruatieproblemen
Sportblessures Klachten aan het zenuwstelsel
Depressie Problemen aan het spier- en bottenstelsel
Pijn na operaties / post-chirurgische trauma’s

De praktijk heeft al vaak bewezen dat Shiatsu behandelingen het lichaam kunnen helpen om allerlei kwalen te overwinnen.
Shiatsu pretendeert niet alle kwalen te kunnen genezen, maar het kan u en uw lichaam op weg helpen naar een groter gevoel van welbevinden.
Shiatsu werkt ook weldadig als u niet ziek bent. Het kan simpelweg een prettige manier zijn om te ontspannen en tot rust te komen – een moment alleen voor uzelf.
Bij Shiatsu gaat het er om het hele lichaam in evenwicht te houden en periodieke behandelingen helpen dit evenwicht in stand te houden.
Dankzij een uurtje Shiatsu is uw hoofd lichter en uw energie terug op peil.

Geschiedenis en werkwijze van Shiatsu

Shiatsu vindt zijn oorsprong in de yin yang filosofie. In het oude China werd een arts niet betaald om patienten beter te maken, maar om mensen gezond te houden.
Zodra iemand ziek werd kreeg hij de behandelingen van de arts gratis. De gezondheidszorg was dus voornamelijk preventief.
Er waren 5 soorten behandelingen: acupunctuur, dieet, kruidentherapie, moxa en anma (massage). Shiatsu is uit anma voortgekomen. In de zesde eeuw is deze massagevorm gentroduceerd in Japan. In het begin van de vorige eeuwmaakte Shiatsu zijn entree in de westerse kultuur.

Anders dan bij bijvoorbeeld acupunctuur, gaan bij Shiatsu diagnostiseren en behandelen in elkaarover. Tijdens de massage verkrijgt de therapeut informatie die hij gebruikt voor de diagnose. De diagnose zal ook steeds iets veranderen, omdat de energie steeds verandert. In de praktijk is diagnose vaak al behandeling en is behandeling ook diagnose. Dit is een groot voordeel van Shiatsuten opzichte van acupunctuur.
De therapeut kan gebruik maken van refelexzones op de buik en de rug, onderzoek van de beweeglijkheid van de gewrichten en onderzoek van bepaalde tsubo’s. Aan de hand van de gestelde diagnose behandelt de therapeut een of meerdere meridianen. Tijdens de behandeling voelt hij de conditie van deze meridianen. Zo kan hij tijdens de behandeling de diagnose aanpassen en controleren wat het resultaat van de behandeling is