Medical Taping


Het uitgangspunt van medical tapen is, dat bewegen, met de daarbij behorende spieractiviteit, essentieel is voor de gezondheid of om te herstellen van een trauma of aandoening. Naar aanleiding hiervan werd een elastische tape ontwikkeld die spieren en gewrichten in hun functie kan ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Dit in tegenstelling tot traditioneel tapen en bandageren.

De tape is vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid zelf. Dit zorgt voor een liftende werking van de opperhuid ten opzichte van de diepere huidlagen, met de daarin liggende sensoren, lymfevaten en bloedvaten. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd.
Door de liftende werking wordt de druk op de sensoren minder waardoor pijn verminderd of zelfs geheel verdwijnt.

Deze liftende werking op de huid kan een positief resultaat hebben
bij onder meer de volgende klachten:

 Pijnlijke verkrampte spieren
 Rug/schouder en nekklachten
 Grote bloeduitstortingen
 Ontstekingen in pezen / slijmbeurs
 (Rib) kneuzingen
 Houdingsgerelateerde klachten
 Zweepslag en andere spierproblematiek
 Hielspoor
 Zwellingen na een blessure
 Litteken verklevingen
 Tennis- en golfelleboog
 Ondersteuning van gewrichtsbanden
 Hooikoorts (segmentale werking longen)
 Menstruatieklachten (segmentale werking buik en onderrug)

Vanwege de directe en segmentale werking van de tape zijn er veel toepassingen mogelijk.

De gebruikte CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Er ontstaat zo meer ruimte in het gebied van de subcutis, waar allerlei receptoren, bloed- en lymfevaatjes liggen. Door nu gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Na weefseltrauma reageert het weefsel met een ontstekingsreactie. Er ontstaat een lokale zwelling welke een drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Door deze drukverhoging wordt de bloedcirculatie verstoord en de lymfeafvoer belemmerd, waardoor de druk op de pijnreceptoren toeneemt.

De liftende werking van de CureTape geeft een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Automatisch maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk.

Conventionele sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden te beperken. Bij het aanleggen van sporttape ontstaat een aanzienlijke drukverhoging, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer beperkt worden. Dit heeft een vertragende werking op het herstel.

Langdurige gedeeldelijke of totale immobilisering van spieren of gewrichten veroorzaakt bovendien contracturen, waardoor behandeling nodig is om te revalideren van het herstel. De tijdsduur van immobilisering moet daarom zo kort mogelijk gehouden worden. Nog beter is het, als immobilisering voorkomen kan worden. In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van CureTape het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. De nadelen van conventioneel immobiliseren worden zo voorkomen. Het fysiologisch bewegen wordt ondersteund, waardoor het lichaamseigen herstelproces wordt geactiveerd. Anders gezegd, CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

De liftende werking die de CureTape op de huid heeft, zorgt ervoor dat de subcutane bloedcirculatie verbeterd en de lymfe afvoer wordt bevorderd. De lymfevaatjes kunnen zich door de drukverlaging meer openen. Dit komt exact overeen met de doelstelling van de manuele lymfdrainage.

Aangezien de effecten van de tape congruent zijn met de doelstelling van de manuele lymfdrainage, vormt de tape een uitstekende aanvulling en ondersteuning bij de behandeling van lymfoedeem.

De antiallergische, ventilerende en huidvriendelijke eigenschappen van de benodigde CureTape zorgen ervoor dat de tape langere tijd achter elkaar gedragen kan worden. Er is zo een 24-uur per dag behandeling mogelijk, waardoor het herstel na weefseltrauma veel sneller kan verlopen.

Samenvattend kunnen de effecten als volgt ingedeeld worden:
 spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
 belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
 pijndemping
ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
– stimuleren van proprioceptie
– correcties van de bewegingsrichting
– vergroten van de stabiliteit

 neuro-reflectoire be•nvloeding 

Het toepassingengebied mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beinvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen.  

Eind 1998 heeft FysioTape BV zich sterk gemaakt om een van de grondleggers van de Japanse tapemethode (Dr. Kenzo Kase) naar Europa te halen om trainingen te geven aan Nederlandse en Duitse fysiotherapeuten. Vanaf 1999 groeide het aantal artsen en fysiotherapeuten, die zich deze tapemethode eigen hadden gemaakt, zeer snel.

Het gevolg hiervan was dat er steeds meer mogelijkheden werden ontdekt. Nieuwe technieken en aanvullingen volgden elkaar in snel tempo op. Zo ontstonden er dus nieuwe behandelingsmethode, zoals “Medical Taping”, “Lymf Taping”, ”Meridiaan Taping” en “Cross Taping”. Al deze methoden zijn vervolgens samengebracht in het Medical Taping Concept.  

Het Medical Taping Concept is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken.

Ook bij intensieve spierarbeid of tijdens een hydrotherapie ontstaan nagenoeg geen huidproblemen. CureTape wordt veelvuldig gebruikt in combinatie met klinische toepassingen voor bijvoorbeeld patella tracking, shint splints, plantaire fasciitis, carpale-tunnelsyndroom, rotatorcuff-syndroom, enz. 

Effecten en indicaties

Het toepassingengebied van het Medical Taping Concept mag breed genoemd worden. Nabehandeling van blessures, reduceren van ontstekingen of vochtophopingen (oedeem, maar ook haematomen), houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog).

Ook neuro-reflectoire be•nvloeding, bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden, evenals profylactisch tapen. Het Medical Taping Concept is daarmee een revolutionaire behandelmethode die fundamenteel verschilt van conventionele behandelmethodieken.

 Spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
 Belemmeringen in bloedcirculatie en lymfe afvoer opheffen
 Pijndemping
 Ondersteunen gewrichtsfunctie, door:
– stimuleren van proprioceptie
– correcties van de bewegingsrichting
– vergroten van de stabiliteit
Neuro-reflectoire beinvloeding Indicaties voor Medical Taping
 hypotone spieren stimuleren
 hypertone spieren inhiberen
 spieren tegen overbelasting beschermen
 gewrichten beschermen
 pijn dempen
 ontstekingen reduceren
 lymfoedeem verminderen
 haematomen verminderen
 de range of motion be•nvloeden
 de propriosensoriek verbeteren
 de lichaamshouding corrigeren
 de fascia corrigeren

De geschiedenis van FysioTape en het Medical Taping Concept:

In 1998 introduceerde FysioTape BV de Japanse behandelingsmethode Kinesio Taping in Europa. Een van de oprichters van FysioTape was Alfred Nijhuis (ex-profvoetballer bij MSV Duisburg, Urawa Red Diamonds-Japan en Borussia Dortmund). 

Tijdens zijn voetbalcarriŹre in Japan had hij de spectaculaire effecten van de tapemethode aan den lijve ondervonden, maar terug in Nederland bleek de methode hier nog volslagen onbekend.Samen met Gert-Jan Olthoff richtte Alfred het bedrijf FysioTape B.V. in 1998 op, met als doel om deze behandelingsmethode in Europa bekendheid te geven. Na ruim 13 jaar mag worden geconcludeerd dat dit doel ruimschoots is bereikt en het Medical Taping Concept wordt inmiddels in bijna alle Europese landen actief en succesvol toegepast

In de eerste jaren (van 1998 tot 2001) waren erg lastig omdat er veel “ongeloof” onder de therapeuten was, maar door het organiseren van veel (toen nog onder de naam “Kinesio Taping”) cursussen en seminars werden de mensen overtuigd van de werking en de methode heeft zich sindsdien alleen maar uitgebreid. Dit heeft geresulteerd in het “Medical Taping Concept” zoals het nu is. Op dit moment zijn er al duizenden artsen, fysiotherapeuten, sportmasseurs en huidtherapeuten die volgens dit concept werken.

Om optimale resultaten met het Medical Taping Concept te behalen hebben wij een elastische tape van hoge kwaliteit laten ontwikkelen: “CureTape”. Deze latexvrije tape kan 4 tot 5 dagen gedragen worden zonder dat er huidirritatie ontstaat.

Bron: Medical Taping / Concept www.fysiotape.nl